Maskinteknisk drift

Mennesket har laget maskiner i tusenvis av år, fra de enkleste vann- og vindmøller til våre dagers hi-tech. Nå står vi midt i en utvikling der fossil energi fases ut og prosesser automatiseres. Høyere kompetanse om ­bygging, drift og vedlikehold av maskiner er viktigere enn noen gang.

Maskinteknisk drift gir deg kompetanse til å arbeide med utvikling og ledelse av produksjonsprosesser i industrien, der produksjonslogistikk og lean er sentrale temaer. Studiet gir god kompetanse innenfor strategisk bedriftsledelse, og du får et solid teknisk grunnlag gjennom fokus på automasjon, materialkunnskap, produksjonsmetoder og vedlikehold.

Ett av disse kravene må oppfylles:

1. Fullført og bestått videregående opplæring med fag-/svennebrev innen fagretningen teknikk og industriell produksjon. De mest vanlige fagbrev er: Aluminiumskonstruktør, CNC-­operatør, fagoperatør i polymerkompositt/produksjonsteknikk/termoplast, finmekaniker, dimensjonskontrollør, industriell overflatebehandler, industri­mekaniker, NDTkontrollør, industrimontør, industri­oppmåler, bore- og vedlikeholds­operatør, brønnoperatør, motor­mekaniker, plastmekaniker, plate­arbeider eller verktøymaker. Andre fagbrev kan også kvalifisere til opptak. Ta kontakt med skolen.

Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fagprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass på vilkår om bestått prøve innen 31. desember første skoleår.

2. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret og kan dokumentere tilstrekkelig relevant praksis tilsvarende aktuell læreplan for godkjent fagbrev. Det kreves også kompetanse i felles allmenne fag tilsvarende de to første årene i yrkesfaglige studieretninger, tilsvarende læreplanene i VG1(GK) og VG2(VK1).

Oppbygging og arbeidsformer

Studiet består av ti emner som gir til sammen 120 studiepoeng.

1. Realfag (matematikk og fysikk)
  2. Yrkesrettet kommunikasjon (norsk og engelsk)
  3. LØM (ledelse, økonomi, ­markedsføring)
  4. Innføring i Lean, logistikk og SCM
  5. Innføring i konstruksjon
  6. Innføring i elektroteknikk
  7. Materialkunnskap og industriell ­produksjon
  8. Prosjekt- og kvalitetsledelse
  9. Lean, logistikk og SCM mot ­produksjon og servicelogistikk
  10. Industriell digitalisering
  11. Hovedprosjekt

Kompetanse og jobbmuligheter

Utdanningen kvalifiserer til arbeid med utvikling og ledelse av produksjons- og vedlikeholdsprosesser i industrien, som f.eks. prosjektingeniør, råd­givende ingeniør, driftsleder/anleggs­leder, ­produksjonsleder, arbeidsleder, vedlikeholdsleder eller inspektør. Du kan også jobbe med salg og service av tekniske hjelpemidler og systemer eller som faglærer i videregående skole og fagskole.