Hopp til hovedinnhold

Belgisk utdanningsleder på «jobbskygging»

Hvordan underviser man på fagskolenivå i Norge – og hva kan de lære av det i Belgia? Dette ønsket Kristof Punie å finne ut av da han besøkte Fagskolen Innlandet en uke.

Gard Tekrø Rolid og Kristof Punie
Kristof Punie fra Artevelde University tilbrakte fem dager ved Fagskolen Innlandet, hvor han fulgte rektor Gard Tekrø Rolid tett for å få innsikt i organisering og undervisningspraksis.

Punie er utdanningsleder ved Artevelde University of Applied Sciences i Gent – en skole med 15 000 studenter og 1 500 ansatte. Der har Punie ansvar for yrkesrettede programmer som regnskap, markedsføring, kommunikasjon og logistikk.

Gjennom Erasmus+ programmet, et EU-program som fremmer læring og samarbeid på tvers av landegrenser, fikk han støtte til et opphold i Norge for å jobbe tett med rektor Gard Tekrø Rolid.

– Vi har som mål å benchmarke våre utdanninger mot internasjonale standarder, sier Punie og fortsetter:

– Jeg hadde et kort besøk i fjor, og opplevde at Fagskolen Innlandet underviser på en måte som ligner veldig på vår: praksisnært, relevant for arbeidslivet og med høy kvalitet. Det gjorde meg nysgjerrig på å lære mer.

En uke med innsikt

I løpet av fem dager fikk han innblikk i både organisering og undervisningspraksis ved skolen. Her fulgte han rektor gjennom en travel uke med møter, diskusjoner og faglige vurderinger.

– Selv om skolene er ulike i størrelse, gjør vi mange av de samme tingene. Det var interessant å sammenligne hvordan vi løser utfordringer, og hvilke valg som ligger bak valg av metode. Besøk som dette gir rom for refleksjon og utvikling. Du får mulighet til å gå i dybden og stille spørsmål, sier Punie.

Han trekker også fram møtet med flere av skolens ansatte som en viktig del av opplevelsen, både på jobb og i fritiden.

– Jeg ble tatt veldig godt imot. Det er ikke enkelt når man deltar i møter på et annet språk og i et annet land, men alle gjorde en innsats for at jeg skulle føle meg inkludert. Det satte jeg stor pris på, sier Punie.

Inspirasjon

Underveis i oppholdet la han merke til mange likheter mellom det belgiske og det norske fagskolesystemet, men også noen forskjeller han spesielt merket seg.

– En mobilapp for studenttilbakemeldinger imponerte meg. En svært enkel løsning med stor effekt. Jeg ble så inspirert at jeg satte vår kvalitetsansvarlig i kontakt med prosjektleder ved skolen med en gang, smiler Punie.

Besøk som dette mener Punie er avgjørende for å kunne utvikle både utdanningsprogrammer og fagmiljøer.

– Dette klarer du ikke på Teams. Du må være til stede, bruke tid og møte folk. Det handler om profesjonalisering, nettverksbygging og kvalitetssikring. Ikke minst, se verdien av samarbeid på tvers av landegrenser.

Tiltrukket av Skandinavia

At valget falt på Norge, var ikke tilfeldig. Punie har lenge hatt et nært forhold til Skandinavia, og har tidligere faktisk studert svensk.

– Jeg føler meg hjemme her. Kulturen, naturen og til og med snøen – jeg liker det! Og fordi jeg forstår noe svensk, kunne jeg følge mye av det som ble sagt på norsk. Det gjorde det lettere å få med meg innholdet i møter og undervisning.

I løpet av uka ble det også tid til å oppleve norsk vinter og natur – her sammen med assisterende rektor Line Narvesen Jørgentvedt.

Nå håper han at samarbeidet mellom skolene kan fortsette, og at flere får mulighet til å lære av hverandre gjennom ordninger som Erasmus+.

– Utdanning handler ikke bare om fag. Det handler også om å forstå verden og bygge broer mellom mennesker og systemer. Noe tiden vi nå er inne i virkelig understreker. Jeg reiser hjem med ny innsikt – og et enda sterkere engasjement for yrkesrettet høyere utdanning, avslutter Punie.