Hopp til hovedinnhold

Benedicte (31) fant sin plass i industrien etter en sommerjobb, nå er hun godt i gang med videreutdanning på fagskolen

Benedicte Sinnerud (31) var fast bestemt på at industrien ikke var stedet for seg. Så ga hun det en sjanse, og ble brått overbevist.

Benedicte Sinnerud, en ung kvinne med lyst hår og pannelugg, står i et industrilokale. Hun er kledd i en blå t-skjorte og en svart arbeidsjakke, og smiler mot kameraet.
Benedicte Sinnerud (31) fant sin plass i industrien etter en sommerjobb. Nå er hun arbeidsleder hos Kongsberg Automotive i Raufoss Industripark og kombinerer jobben med videreutdanning på Fagskolen Innlandet. Foto: Henning Raae

Sinnerud hadde en plan om å gå på lærerhøgskolen på Hamar etter videregående.

– Jeg hadde fått plass der, men jeg hadde også hatt en tanke om veterinærstudier. Jeg var usikker, så jeg bestemte meg for å bruke litt tid på å finne ut hva jeg egentlig ville, sier Sinnerud.

Sommeren etter videregående fikk hun sommerjobb hos Kongsberg Automotive (KA) i Raufoss Industripark. Det skulle sette fart på tankene.

– Store deler av familien min har hatt jobb i industriparken. Besteforeldre, tante, mamma og flere med. Så jeg hadde god kjennskap til industrien og hadde tenkt at dit skal hvertfall ikke jeg. Jeg satte det i bås, men tenkte at en sommerjobb var greit, sier Sinnerud.

Jeg tok feil

I løpet av de fem ukene med sommerjobb endret synet hennes på industrien seg veldig.

– Jeg trodde hverdagen skulle være veldig gjentakende, at arbeidet skulle være veldig repetitivt. At du stempler inn, gjør det samme, stempler ut igjen. Der tok jeg veldig feil, sier Sinnerud og fortsetter:

– Det var helt motsatt av hva jeg hadde sett for meg, så jeg ble tatt veldig på senga. Jeg fikk snudd opp ned på det jeg trodde og fikk en positiv boost. Samholdet med kollegaene, den interne humoren og dialogen smittet raskt over på henne.

– Det var gull verdt, sier Sinnerud.

Muligheter

Hun startet raskt å tenke at dette var noe hun kunne utvikle seg videre innenfor og startet å se ulike muligheter.

– Jeg startet med manuell montasje, deretter åpnet det seg en mulighet på en av de helautomatiske montasjeavdelingene. I løpet av vikariatet mitt der, ble det ledig en fast stilling i den avdelingen og den fikk jeg tilbud om å starte i. Siden den gang har jeg vært der, sier Sinnerud.

Nå har hun lagt bak seg nesten 13 år i industrien. Majoriteten av de som operatør på New Line-linjen hos KA.

– Der er det sju helautomatiske maskiner. Jobben som operatør der dreier seg mest om å etterfylle deler, gjøre verktøyskift, justeringer og kontrollere det som kommer ut som ferdigmonterte deler. Det er et veldig stort fokus på kvalitet, sier Sinnerud.

Mye å lære

Linjen produserer 150 000 koblinger i døgnet, det går veldig fort.

– Det var en fjern tanke at å jobbe med slike maskiner i starten. Men det skulle vise seg å være det riktige for meg. Det er mye å lære seg og aldri en lik arbeidsdag, sier Sinnerud.

Nå er hun blitt lidenskapelig rundt det å produsere bremserørskoblinger.

– Du tar et veldig eierskap til det du driver med. Ønsker å prestere og gjøre det best mulig. Jeg er et konkurransemenneske, så jeg ønsker hele tiden utvikle meg. Finne nye måter, som kan bidra i utviklingen av bedriften og avdelingen jeg jobber på, sier Sinnerud.

Hun har tatt med seg mye fra all tiden hun har brukt innen hestesport.

– Der har jeg også lagt ned mange treningstimer og tid på å bli bedre. Så det har vært med meg lenge, dette ønsket om å utvikle meg og bli bedre. Det har også lært meg mye om ansvar, struktur og rutiner, sier Sinnerud. Hun har ridd dressur- og sprangkonkurranser i mange år, og har blant annet deltatt på et
internasjonalt stevne i Drammen tilbake i 2017.

Ny stilling

Etter 10 år som operatør, fikk hun i april i 2023 tilbud om stilling som arbeidsleder på avdelingen.

– Jeg hadde litt erfaring fra å være skiftleder, men det var et hopp opp å skulle ha fullt personalansvar for en hel avdeling. Samtidig var det veldig spennende å få gjøre det på «hjemmeavdelingen», den jeg kjenner svært godt. En spennende mulighet jeg takket ja til, uten tvil, sier Sinnerud.

Ny stilling trigget også ønsket og behovet for videreutdanning.

– Jeg har fagbrev i produksjonsteknikk, men følte at det ikke strakk helt til i den nye rollen, sier Sinnerud.
Derfor søkte hun seg til Fagskolen Innlandet.

Travle dager

Arbeidsleder Benedicte Sinnerud står i et produksjonslokale foran en maskin. Hun holder et nettbrett i hendene og ser mot kameraet med et lite smil
Som arbeidsleder for en hel avdeling hos Kongsberg Automotive, er planlegging og oversikt en viktig del av hverdagen for Benedicte Sinnerud. Foto: Henning Raae

Der har hun fullført moduler i teamledelse, produksjonsledelse og LEAN-ledelse og kontinuerlig forbedringer.

– Det ble stappfulle dager. Full jobb, to hester og trening. Det var heldigvis lagt opp slik at det var overkommelig å få flettet inn modulene ved siden av alt, sier Sinnerud.

– Jeg var veldig lei skolen etter videregående, så jeg var spent. Møtet med Fagskolen Innlandet ble dog bare positivt. Noe helt annet enn hva jeg hadde sett for meg, sier Sinnerud og fortsetter:

– Det var veldig relevant for jobben min.

Hun beskriver en klasse satt sammen av folk som har felles interesse for det som skal læres.

Et trygt miljø, stor delingsvilje og veldig gode bedriftsbesøk.

– Jeg lærte masse og fikk konkrete tips til ting å implementere i min arbeidshverdag, sier Sinnerud.

Og utdanningen ble også godt mottatt av arbeidsgiver og kollegaene på avdelingen.

– Jeg har fått veldig god støtte fra arbeidsgiver. De har vært veldig positive hele tiden. Jeg har fått en studieavtale med fri til samlinger og betalte bøker. Det har bare vært positivt, Sinnerud.

Kollegaene har også vært veldig positive.

– De har vært nysgjerrige og interessert i å høre på hva jeg har tatt med meg tilbake. Flere av dem har sett og lest oppgavene jeg har levert i de ulike modulene også, sier Sinnerud og legger til:

– De ser relevansen og forstår at det er viktig for meg, slik at jeg kan være en bedre leder for dem og at det er en gevinst for dem også.

Ambassadør

Nå er hun en ivrig ambassadør og prøver hele tide å inspirere og motivere kollegaer til å kaste seg ut i det og ta en modul.

– Du blir smittet, hvis du først starter, sier Sinnerud som selv er bestemt å ta flere moduler.

– Jeg skal ta flere moduler i året som kommer. Jeg er bitt av basillen, og ønsker å gå videre.

Det er så mye læring og moro. Det er noe å kaste seg ut i, uansett alder.

Benedicte Sinnerud og programleder Henning Raae sitter ved et bord i et podcaststudio. De har hver sin mikrofon foran seg, og i bakgrunnen står det to bannere med logoen til Fagskolen Innlandet
Benedicte Sinnerud i samtale med Henning Raae i podcaststudioet til Fagskolen Innlandet, hvor hun deler historien om sin reise i industrien og valget om å ta videreutdanning.
Hør hele praten med Benedicte Sinnerud på Spotify