Fagskolen Innlandet med i prosjektarbeid i Tsjekkia
I et prosjekt med 20 virksomheter fra ni ulike Europeiske land, deltar Fagskolen Innlandet med sin kompetanse i arbeidet med utdanning av eksperter på sirkulærøkonomi i landbruket.

Fra skolen reiste prosjektrådgiver, Tina Indregard Hovi og faglig leder landbruk, Marit Ruud Skolseg til Brno i Tsjekkia i juni.
Det var stedet deltakerne i Erasmus+ prosjektet Ace-Ex hadde sitt statusmøte. Ace-Ex-prosjektet handler om å utvikle utdanningsmateriell for fremtidens sirkulærøkonomieksperter i landbruket. Prosjektet er et ledd i å bistå arbeidet med å gjøre landbruksnæringa mer bærekraftig og miljøvennlig.
– Vårt bidrag i prosjektet er å lage undervisningsopplegg, og i tillegg oversette andre lands undervisningsopplegg, forklarer Hovi.
Spesielt på temaene endringsledelse og håndtering av avfalls- og restprodukter fra noen planteproduksjoner, har Fagskolen Innlandet bidratt.
– Det er forskjellige undervisningsopplegg som lages. Det er klassisk
klasseromsundervisning, læringsstier, film, skriftlig materiale, quiz og mer til, sier Hovi.
Fra Fagskolen Innlandet har Bjørn Erik Rygg Lunde, Lars Harald Lied, Tone-Beathe Øvrevoll og Tore Sønsteby vært delaktige.
– De har bidratt med blant annet filmproduksjon, faglig innhold og oversetting, sier Skolseg.
Spennende

På samlingen i Brno, fikk Hovi og Skolseg se hva aktørene fra andre land har jobbet med.
– Det er utviklet mye unikt. Blant annet VR-undervisning og et eget online-spill til bruk i undervisning, sier Hovi og fortsetter:
– Det blir spennende å se hva det ender med når prosjektet skal avsluttes.
Studentene ved Fagskolen Innlandet på de aktuelle utdanningene, tar del i prosjektet gjennom å være de som skal teste de ulike undervisningsoppleggene.
– De vil kunne få papirer på fullførte kurs de tar, men foreløpig er det ikke
studiepoenggivende, sier Hovi.
Viktig
Fagskolen Innlandet jobber aktivt med internasjonalisering og det å skaffe seg et godt nettverk ute i Europa.
– Det er i tråd med vår strategi og en del av utviklingen for skolen. Det er også viktig i arbeidet med akkreditering, sier Skolseg.

Erasmus+ har satt fart på samarbeidet med aktører ute i Europa. Spesielt har det blitt mer jobbskygging, lærermobilitet og studieturer.
– Det er viktig arbeid. Vi trenger å lære av andre, på tvers av landegrenser. Det er en viktig virkelighetsorientering, for det er fort gjort å tenke at man er «den eneste» som jobber med noe. Slik er det ikke, og vi har fått mye tilbake for å engasjere oss i Erasmus+ prosjektene, sier Hovi.
Ace-Ex prosjektet avsluttes i juni 2026 i Brussel.