Teori og dokumentasjon
Når vi snakker om teori og dokumentasjon, snakker vi for eksempel om fagtekster som pensumbøker, artikler, standarder, lover og styringsdokumenter. Bruk pensumtekstene aktivt. Hvis noe står i læreboka, bør du bruke den i stedet for andre kilder. Informasjon som du ikke finner i pensumlitteratur, må du finne andre steder. Husk å være kildekritisk når du velger teorikildene dine.
Forklar sentral fagteori
Sett av plass til kort å forklare sentrale fagbegreper i besvarelsen. Hensikten er ikke å opplyse læreren, men å vise at du har forstått pensum og at du har oversikt. Bruk derfor egne ord og trekk ut den delen av fagteorien som er mest relevant for besvarelsen. Henvis til kilde for å gi forklaringen faglig tyngde.
Bruk teorien
Du skal ikke bare henvise til fagteori, du må også vise at du bruker teorien. Hvis du for eksempel henviser til et lovverk eller en bransjenorm, må du følge opp ved å si noe om hvordan lovverket eller normen påvirker det du skriver om. Hvis du påstår noe, skal du begrunne det ved å vise til en kilde.
Kildekritikk
Når du bruker kilder, gir du teksten din faglig tyngde. Da er det viktig å tenke over hvem som har skrevet det du viser til. Et blogginnlegg kan for eksempel være bra, men det kan også ha feil og mangler, være unyansert, eller ha en hensikt utover det å opplyse om temaet. For å være på den sikre siden er det lurt å henvise til lærebøker, artikler publisert i tidsskrifter, lover og forskrifter, standarder eller nettsider fra anerkjente organisasjoner. Det disse har til felles, er at innholdet er kvalitetssikret av fagfolk.
Vil du lære mer?
- Prosjektarbeid (5.utg) av Andersen & Schwencke s. 121-128