Bygningsvern for sjuende gang

En klasse med 20 lærevillige studenter fra hele landet, med masse erfaring fra bransjen, har i løpet av helgen bedrevet oppmåling av bygg innenfor vernesonen på Røros.
Bygningsvernstudenter på Røros

Noe av det som sto på agendaen denne helgen, ved siden av at Einar Engen fra Kulturminnefondet snakket til studentene fredag kveld, var å lære metoder for en god tilstandsvurdering ved hjelp av dokumentasjon som oppmåling, nedtegning og bildedokumentasjon. Lørdag ble det også mulighet for en liten utflukt i nærområdet for å ta nærmere i øyesyn lokale kullbrenningstradisjoner.

Første gang studiet startet opp var høsten 2014, og vi kan vel si at dette er et studium som virkelig har fått fotfeste. Også i år var det venteliste på de 20 plassene skolen tilbyr, noe som lover godt for fremtiden. Det er viktig med tanke på en lenge ettertraktet videreutvikling av studiet med en ny halvårsenhet.

I årets kull finner vi studenter fra Østlandet, Oslo, Agder, Stavanger, Trondheimsregionen, og med innslag av både spansk og britisk aksent. Studentene samles ni helger i løpet av året, der de også har 16 kveldsøkter mellom disse samlingene. Studentene stifter bekjentskap med fagmiljøer på flere studiesteder, ikke bare Røros. De skal i løpet av året har undervisning på Vest-Telemark museum, Valdresmusea og i Myrbyen Oslo, innen temaer som hvert enkelt fagmiljø er dyktige på.

Lærerne Håvar Aaboll og Bodil Nørsti fra Fagskolen Innlandet følger klassen gjennom hele året, og har holdt det hele godt i tømmene i helgen, mens klassen har boltret seg både inne og ute i alt hva Røros har å by på. At gjengen allerede har funnet tonen er viktig, noe som merkes med både humor, glimt i øyet og kjappe replikker.